D17 F.A.Q. (Veelgestelde vragen)

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over poepproblemen, bedplassen, zindelijkheidstraininge en gespecialiseerde fysiotherapie. Klik op de vraag om het antwoord te bekijken. Staat je vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Bedplassen

Categorie: Bedplassen

Onbehandeld worden niet alle kinderen ’s nachts vanzelf droog. Lang is gedacht dat bedplassen iets was wat met de jaren vanzelf verdween. Tegenwoordig is bekend dat bedplassen een complex probleem is waarbij onder andere blaascapaciteit- en werking en de hoeveelheid urine die een kind ’s nachts produceert een rol spelen. De NICE-richtlijn adviseert ouders van kinderen die ouder dan 5 jaar zijn en nog in bedplassen contact te zoeken met de jeugdarts van de GGD of de huisarts. Deze hulpverleners kunnen tips en adviezen geven of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een plaspolikliniek. Hier onderzoekt een urotherapeut de oorzaak van het bedplassen en kan samen met ouders en kind een behandelplan opstellen.

Categorie: Bedplassen

Als het kind opeens weer in bed gaat plassen is het belangrijk na te gaan wat de oorzaak hiervan kan zijn. De jeugdarts van de GGD of de huisarts kan samen met u kijken wat de oorzaak is. Als de oorzaak bekend is, is de behandeling van secundair bedplassen in principe hetzelfde als van ‘gewoon’ bedplassen.

Categorie: Bedplassen

De drie belangrijkste oorzaken waarom kinderen nog in bedplassen zijn:

  1. Hun blaas is (nog) niet groot genoeg om alle plas die ’s nachts wordt geproduceerd door de nieren op te slaan.
  2. Er wordt ’s nachts te veel plas geproduceerd.
  3. Het kind wordt niet wakker van het signaal dat de blaas uitzend als hij vol is.

Er zijn verschillende manieren om bedplassen te behandelen, zodat het minder invloed heeft op het leven van het kind en zijn ouders. Maar de eerste stap is zoeken naar de oorzaak van het bedplassen.

Categorie: Bedplassen

Als de tips om droog te leren slapen niet helpen, is een plaswekker een volgende stap in de behandeling.
Voor veel kinderen die ’s nachts in bed plassen is wakker worden van het signaal van de blaas dat die vol is moeilijk. Kinderen moeten leren op deze signaaltjes te letten terwijl ze slapen, dat kunnen kinderen leren met een plaswekker. Dit lukt het best als het kind zelf gemotiveerd is om droog te leren slapen én als ouders tijd en energie hebben hun kind daarbij te helpen. Kinderen moeten namelijk veel oefenen om te leren wakker worden van het gevoel mijn blaas is vol, ik moet uit bed naar de wc. Ouders zijn als supporters daarbij onmisbaar.

Categorie: Bedplassen

Als de plaswekker niet helpt, worden er soms medicijnen door de huisarts of specialist voorgeschreven. Minrin Melt (Desmopressine) wordt het meest voorgeschreven. De Minrin Melt neemt uw kind in voor het naar bed gaat. Deze zorgt ervoor dat de nieren minder urine aanmaken gedurende de nacht, waardoor het makkelijker is om droog te blijven. Lees verder…

Poepproblemen

Categorie: Poepproblemen

Belangrijk is dat laxerende medicatie in een goede dosering en voldoende lang gegeven moet worden, tenminste 3 tot 6 maanden. De laxerende medicatie wordt bij aanvang hoog gedoseerd, Hiermee wordt de dikke darm leeggemaakt. Hiermee wordt ook de vicieuze cirkel doorbroken waar het kind vaak in zit (verstopping – pijn bij het poepen – angst om te gaan poepen – ontlasting ophouden – ontlasting wordt harder – verstopping wordt ernstiger – etc, etc). Langzaam wordt de dosering dan weer aangepast zodat de ontlasting met een regelmatige frequentie komt (min. 3 keer per week) en een normale consistentie krijgt (nr. 4 of 5) en het broekpoepen achterwege blijft. Na een minimaal drie maanden klachtenvrije periode kan de medicatie stap voor stap worden afgebouwd. Dit gebeurt in overleg met de urotherapeut of kinderarts van het ziekenhuis.

Wanneer uw kind last heeft van obstipatie en er een lange tijd poep heeft vastgezeten in de dikke darm, rekt de darm uit. Dit heet een uitgerekte darm. Het duurt een hele poos voordat deze uitgerekte darm weer in zijn normale formaat is. In die tijd is het lastig om aandrang te voelen en kunnen er poepongelukjes zijn. Het is daarom belangrijk om de medicatie dagelijks te blijven geven. Bij het starten van laxantia bij obstipatie is er in het begin sprake van overloopdiarree. Ontlasting loopt langs de harde ontlasting die vastzit in de dikke darm. Ondanks dat de ontlasting dun is, is het van belang om de laxantia te blijven geven. Deze werkt dan in op de harde ontlasting die vast zit.

Categorie: Poepproblemen

Alles tussen 3x per week tot 3x per dag is normaal voor een kind. Zolang het kind hierbij geen klachten heeft, zoals buikpijn of -krampen, poep- en/of plasongelukjes, persen, pijn bij het poepen of olifantendrollen. Poept uw kind bijv. 5x per week, maar is de ontlasting pijnlijk en is er verlies van ontlasting, dan is het verstandig hiermee naar de (huis)arts te gaan.

Categorie: Poepproblemen

Laxantia in de vorm van poeders (Macrogol 4000, Forlax (Jr.) en Movicolon (Jr.) maken de dikke darm niet lui. De poeders (niet oplosbare vezels) zorgen ervoor dat de ze als een soort spons werken in de dikke darm en vocht opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht.

Categorie: Poepproblemen

Geen enkel kind poept expres in zijn broek, hij is dus niet lui. Zijn aandacht is op dat moment bij het beeldscherm, waardoor uw zoon de prikkel van zijn darm onvoldoende voelt of te laat voelt.
Daarbij vinden kinderen het nog lastig om prioriteit te geven aan de poepaandrang ten opzichte van het beeldscherm. Stimuleer uw zoon om voor het beeldschermtijd ongeveer 5 minuten ontspannen op de wc te gaan zitten. Mocht dit geen succes geven en poept hij tijdens beeldschermtijd in zijn onderbroek (ontspanning), leer hem dan actief zijn filmpje/game te onderbreken en naar de wc te gaan.

Categorie: Poepproblemen

Obstipatie is niet altijd gelinkt aan te weinig vezels eten of te weinig drinken. Een van de grootste oorzaken van obstipatie is ophoudgedrag. Eén keer een harde, grote, pijnlijk drol kan al zorgen voor angst voor het poepen, waarna een kind is een vicieuze cirkel raakt. Wel is het, ongeacht de oorzaak van obstipatie, aan te raden om het kind voldoende vezels te laten eten en voldoende te laten drinken.

Zindelijkheidstraining

Wat niet iedereen weet is dat bijna alle kinderen zindelijk kunnen worden. Kinderen met een beperking kunnen meestal op dezelfde manier trainen als andere kinderen. Kinderen met een beperking kunnen niet altijd vertellen wat ze denken of voelen, als ouders kun je daarom vertrouwen op ‘signalen’ (zoals bijvoorbeeld 1,5 – 2 uur droog kunnen blijven) om te starten met oefenen. Kinderen met een beperking zijn wel vaak iets ouder voor de ‘signalen’ komen dat ze klaar zijn voor een zindelijkheidstraining. Daarnaast hebben zij vaak meer tijd en herhaling nodig om te leren poepen en plassen op het potje. Lees verder…

Zindelijk worden leert het ene kind sneller dan het andere kind, maar de meeste kinderen kunnen tussen 1,5 en 3 jaar leren plassen en poepen op het potje of op de wc. 
Als ouders ken je je kind het best. Onthoud dat en begin niet aan een zindelijkheidstraining omdat je vriendin zegt dat je dat moet doen. Kies ook binnen je gezin een goede tijd om te starten met een zindelijkheidstraining, zodat je er voldoende tijd en aandacht aan kunt besteden. Als je binnenkort gaat verhuizen, op vakantie gaat of een baby krijgt, is het misschien niet het goede moment om te starten met trainen.

Als ouder kun je je kind helpen de stap naar het potje te maken, door het kind te prijzen en te belonen. Voordat je echt start met trainen kun je hier al mee beginnen. Dit doe je door bijvoorbeeld complimenten te geven voor het handen wassen, zelf de broek aan doen of bijvoorbeeld zelf de luier weggooien. Jonge kinderen reageren het best op beloningen die ze direct krijgen. Zoals een sticker, een spelletje doen of bijvoorbeeld een mooie kraal, waarmee ze, als ze er meer verdienen, een mooie ketting kunnen maken.

Gespecialiseerde fysiotherapie

Je kun ook zonder verwijsbriefje van de huisarts naar de fysiotherapeut? De wet Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) maakt dat namelijk mogelijk. De huisarts blijft natuurlijk wel een centrale rol spelen. De fysiotherapeut zal jouw huisarts blijven informeren, tenzij je aangeeft dat niet te willen. De Gespecialiseerde fysiotherapeut voert eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat er wordt beoordeeld of je bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent.

Voor jongeren tot 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vergoed. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgen. 

Op website deFysiotherapeut kun je zoeken naar een bekkenfysiotherapeut of een kinderfysiotherapeut bij jou in de buurt. Bekijk op de website van de fysiotherapiepraktijk of de bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in kinderen en/of de kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd poep- en plasproblemen.

Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een bekkenfysiotherapeut of een kinderfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd met een 1 jaar durende post-HBO opleiding in het behandelen van kinderen met plas- en/of poepproblemen.