D07 Informatie

NVCK is er voor
jou en je kind!
Ontdek waarom...

Informatie

Bij de behandeling van kinderen met continentieproblematiek zijn verschillende disciplines betrokken.

Huisarts/jeugdarts

Zij zullen starten met het geven van basisadviezen aan de ouders, zoals plashouding, vochtintake, uitleg over ontlasting. De huisarts kan verwijzen naar de kinderarts of uroloog.

Kinderarts/uroloog

Het is de taak van de kinderarts om een lichamelijke oorzaak voor het continentieprobleem uit te sluiten. Hiervoor is het soms nodig om aanvullend onderzoek te doen bij het kind. De kinderarts schrijft eventueel ook medicijnen voor.

Urotherapeut

Een urotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met continentieproblemen. Een urotherapeut geeft het kind en ouders advies over plashouding, herkennen van aandrang. Een urotherapeut kan het kind hiervoor trainen. Zij houdt contact met het kind door middel van controle afspraken en telefoon.

Gespecialiseerde fysiotherapeut

Een fysiotherapeut gespecialiseerd in kinderen met continentie problemen kan beoordelen of de problemen veroorzaakt worden door verkeerd gebruiken van de bekkenbodem. Wanneer de bekenbodem spieren verkeerd worden gebruikt dan geeft de gespecialiseerde fysiotherapeut adviezen en oefeningen zodat de bekkenbodemspier goed kan functioneren.

Psycholoog

Een psycholoog kijkt samen met het kind en de ouders welke andere factoren mogelijk een rol spelen bij het probleem, bv gedragsproblemen. Een psycholoog kan ook begeleiding geven wanneer de klacht leidt tot emotionele problemen.