Kinderen en tieners
Blaas- en darmproblemen komen veel voor, ook jij als tiener kan er last van hebben. Sommigen hebben overdag problemen en verliezen dan urine of ontlasting, anderen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om ’s nachts droog te slapen. Op deze pagina is informatie over blaas- en darmproblemen te vinden voor jou.
Als je een blaas- of darmprobleem hebt denk je misschien dat je de enige bent. Het is moeilijk om te praten over deze problemen, veel mensen schamen zich ervoor. Dat kan een van de redenen zijn dat je misschien denkt dat je de enige bent en ‘anders’ dan je vrienden. Maar er zijn zeker anderen op jouw school of sportvereniging die hetzelfde probleem hebben, alleen weet je vaak niet wie dat zijn. Het is belangrijk om te weten dat er hulp is voor jou. Of je nu graag wilt weten wat er precies aan de hand is (een diagnose), als je wilt kijken welke behandeling geschikt is voor jou probleem of als je gewoon eens wilt dat iemand naar je luistert. Lees verder, want er is hulp.
Kinderen (4 tot 9 jaar)
Om aan je plas- en/of poepprobleem te kunnen werken, is het goed om te weten hoe je lichaam werkt. Hoe wordt plas en poep gemaakt? En hoe weet je dan dat je naar de wc moet? Wanneer je dit beter begrijpt, wordt het ook makkelijker om aan de slag te gaan. Schaam je niet voor je probleem, je bent echt niet de enige! Door de tekeningen op deze website te bekijken, of naar een van de filmpje kijken zal het voor je al snel een beetje duidelijker maken.
Tieners
Veel tieners vinden het moeilijk om over hun incontinentieproblemen te praten, ze schamen zich ervoor en denken dat ze de enige zijn die dit probleem heeft! Ze voelen zich anders dan vrienden of vriendinnen. Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent en dat er hulpverleners zijn, die je willen en kunnen helpen! Praat erover met je ouders of je huisarts. Je huisarts weet welke professionals je kunnen helpen.
Logeertips
Het logeren, op kamp gaan, het is allemaal best spannend als je nog in bed plast, zeker als je vrienden of vriendinnen niets weten van jouw bedplasprobleem.
Hierbij tips die al veel kinderen hebben geholpen!
- Bereid je goed voor, je ouders kunnen helpen. Bespreek bijvoorbeeld of je de logeerouder of kampleiding inlicht en welke luier je het best kunt dragen.
- Verstop je luier: als je gebruik maakt van een slaapzak, kun je je luier er van tevoren instoppen. De luier trek je aan als je in je slaapzak gaat liggen (wel thuis even oefenen). ’s Morgens trek je hem ook weer uit in je slaapzak, op een later moment haal je je luier eruit een gooi je hem weg.
- Weggooizakjes, handig is om ondoorzichtige (gekleurde) zakjes in je slaapzak te hebben, waar je je natte luier in kan wegstoppen, dit kun je later weggooien.
- Vertel het aan iemand die je kan helpen: Bespreek met je ouders of je de kampleiding of de logeer ouders zult inlichten. Het is fijn als iemand het weet, zodat als je hulp nodig hebt dit kunt vragen. Als je het spannend vindt om het zelf te vertellen kun je je ouders vragen di voor je te doen, of het samen te vertellen.
- Drink genoeg: sommige kinderen denken, dat droog slapen makkelijker is als ze overdag weinig drinken, dat is niet zo. Belangrijk is wel om een uur voor het slapen te stoppen met drinken, en voor je gaat slapen naar de wc te gaan. Als je moeilijk in slaapt valt kun je ook nog een keer uit bed gaan om te kijken of je nogmaals kunt plassen.
- Geen paniek: Bedenk van tevoren wat je kunt doen als het toch mis gaat. Een voorbeeld, zet een flesje water naast je bed, gooi het over je denken als je ziet dat je nat bent en zeg dat je per ongeluk je water hebt omgegooid
- Mediatie: als je medicatie gebruikt vergeet dit dan niet om in te nemen, als de kampleiding of logeer ouders op de hoogte zijn van je probleem, kunnen ze je helpen herinneren. Handig is om een tabletje in je broekzak te stoppen, dit kun je dan rustig op de wc innemen als je voor het naar bed gaan gaat plassen.