Fysiotherapie bij zindelijkheidsproblemen

Meestal verloopt het zindelijkheidsproces vanzelfsprekend. Soms ontstaan er moeilijkheden of duurt het proces langer dan verwacht. De gespecialiseerde fysiotherapeut voor kinderen met problemen in de zindelijkheid, behandelt kinderen met plas- en poepproblemen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van bekkenbodemspieren. Zindelijkheidsproblemen kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van zowel het kind als het hele gezin. Uit onderzoek komt naar voren dat urineverlies in de top-3 van traumatische gebeurtenissen voor kinderen staat.

Onderwerpen

Veel voorkomende problemen

De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het plassen en/of poepen. De spieren moeten soms aanspannen en op andere momenten weer ontspannen. Indien deze spieren niet goed werken, kunnen de volgende problemen ontstaan:

 • Verlies van urine (van druppelverlies tot verlies van een volledige plas)
 • Heel vaak moeten plassen
 • Terugkerende blaasontstekingen
 • Bedplassen
 • Verlies van ontlasting of vegen in de broek
 • Verstopping
 • Buikpijn zonder aantoonbare oorzaak
 • Angst om te poepen of plassen
 • Problemen op het gebied van seksualiteit ( pubers / jong volwassenen )

Verwijzing/ vergoeding

Vaak is er een verwijzing door een huisarts of specialist. Echter u heeft voor een bezoek aan de gespecialiseerde fysiotherapeut geen verwijzing nodig. U kunt ook op eigen verzoek een afspraak maken voor uw zoon en/of dochter.

De behandelingen worden tot het 18e jaar vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Hiervoor wordt geen eigen risico gerekend.

Onderzoek

Tijdens een uitgebreid intakegesprek worden de klachten van uw zoon of dochter zorgvuldig in kaart gebracht. Daarnaast kunnen vragenlijsten worden afgenomen om inzicht te krijgen in drink-, plas-, en/of poepgedrag. Er zal op een kindvriendelijke wijze onderzoek worden uitgevoerd naar het functioneren van de bekkenbodem spieren en uw kind krijgt hier vooraf op zijn/haar leeftijdsniveau duidelijke uitleg over. .

Behandeling

Na de intake en het onderzoek zal een behandelplan worden opgesteld. Een kind is leerbaar vanaf ongeveer 5 jaar. Dan kan de fysiotherapeut met het kind bewust gaan oefenen met de bekkenbodemspieren. Bij een jonger kind krijgen ouders gericht adviezen en wordt er een start gemaakt met spelenderwijs oefenen.

Er bestaan diverse therapievormen, zoals:

 • Uitleg over oorzaak van klachten
 • Inzicht in het plas- en/of poepprobleem
 • Adviezen over eten, drinken, bewegen, toilethouding en -gedrag
 • Oefentherapie zal gericht zijn op het oefenen van –houding en toiletgedrag, aan- en ontspannen van bekkenbodemspieren, vergroten blaascapaciteit, ademhalings- en ontspanningsoefeningen en het verbeteren van plas- en poeptechniek.

We spelen in op de belevingswereld van het kind. Spelenderwijs leert het kind grip te krijgen op de klachten.

Vaak worden oefeningen en adviezen voor thuis worden meegegeven. Het oefenen en toepassen van de adviezen vraagt motivatie van het kind de ouder en leerkracht.

Opleiding of kwalificaties

Een gespecialiseerde fysiotherapeut bij kinderen met problemen in de zindelijkheid is een kinderfysiotherapeut of een bekkenfysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd, met een 1 jaar durende post-HBO opleiding, in het behandelen van kinderen met plas- en/of poepproblemen.

 

Delen:

Recente artikelen

InloggenLid worden
NVCK