D10B Tieners

Tieners

Veel tieners vinden het moeilijk om over hun incontinentieproblemen te praten, ze schamen zich ervoor en denken dat ze de enige zijn die dit probleem heeft! Ze voelen zich anders dan vrienden of vriendinnen. Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent en dat er hulpverleners zijn, die je willen en kunnen helpen! Praat erover met je ouders of je huisarts. Je huisarts weet welke professionals je kunnen helpen.

Voordat je hulp gaat zoeken is het goed om de volgende informatie vast door te lezen: Er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie overdag en bedplassen. (lees hier meer...)

Berichten van andere tieners

We vroegen tieners met darm- of blaasproblemen wat ze zouden zeggen tegen iemand anders met hetzelfde probleem. Dit is wat ze zeiden...

Word er niet boos over. Vroeger raakte ik behoorlijk overstuur. Als je een arts bezoekt en ze geven je verschillende dingen om te proberen, probeer ze dan gewoon, want een van hen kan voor je werken, zelfs als je hebt gehoord dat het niet werkte voor andere mensen. (Celia, leeftijd 16)


Het is niet jouw schuld. Het is niet zo dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het is niet iets om je voor te schamen. Als je erover gepest wordt, doe dan iets. (Paul, leeftijd 14)


Ik zou zeggen laat het niet in de weg staan van het dagelijks leven. Ik probeer het niet te doen. Ik ga nog steeds naar de stad met mijn vrienden en ik zal nog steeds de dingen doen die ik wil doen. Ik probeer gewoon van tevoren voorzorgsmaatregelen te nemen. (Amy, leeftijd 16)


Het is oké, er zijn andere mensen die ook dit soort problemen hebben. Je hoeft er niet bang voor te zijn. (Edith, 14 jaar)


Ik denk dat het advies dat ik zou geven is om het niet te negeren, want als je het negeert, zal het probleem nooit verdwijnen. Je moet je nooit schamen om er met iemand over te praten, want er is altijd iemand anders die hetzelfde probleem heeft als jij en als je met niemand praat, zal er nooit iets veranderen. (Edward, leeftijd 13)


Ik zou zeggen dat als je gepest wordt en je niet goed omgaat met de problemen die je hebt, je je geen zorgen hoeft te maken, je hoeft alleen maar met je vader en moeder of je leraren te praten , of iemand die je echt vertrouwt. (Harry, leeftijd 13)


Wie kan je helpen?

  • Op deze website vind je een contactpagina, daar kun je altijd vragen stellen.
  • Praat erover met je ouders.
  • Je kunt altijd hulp vragen aan de schoolarts (GGD) of je huisarts.
  • In het hele land zijn plas-en poeppoli’s onder leiding van een kinderarts of kinderuroloog. Via je huisarts kan je altijd bij hen terecht. Zij weten precies wie je het beste kan helpen: een kinderarts, urotherapeut, fysiotherapeut. Soms wordt er ook een psycholoog bij betrokken.
  • Samen met een hulpverlener zal er gekeken worden naar de oorzaak van de incontinentie en zal er in overleg met jou een behandelplan worden opgesteld. Met de hulpverlener kan je ook bespreken waar je je zorgen om maakt en hoe je het bijv. je vrienden kan vertellen. Zij kunnen je ook advies geven hoe je er op school mee om kan gaan.

De deskundige zal je kunnen helpen met zowel je incontinentie overdag als in de nacht!