Archieven

Mijn zoon van 8 jaar heeft geregeld een poepongelukje, met name tijdens beeldschermtijd. Is hij lui?

Geen enkel kind poept expres in zijn broek, hij is dus niet lui. Zijn aandacht is op dat moment bij het beeldscherm, waardoor uw zoon de prikkel van zijn darm onvoldoende voelt of te laat voelt.
Daarbij vinden kinderen het nog lastig om prioriteit te geven aan de poepaandrang ten opzichte van het beeldscherm. Stimuleer uw zoon om voor het beeldschermtijd ongeveer 5 minuten ontspannen op de wc te gaan zitten. Mocht dit geen succes geven en poept hij tijdens beeldschermtijd in zijn onderbroek (ontspanning), leer hem dan actief zijn filmpje/game te onderbreken en naar de wc te gaan.

Wordt obstipatie veroorzaakt door een slecht dieet?

Obstipatie is niet altijd gelinkt aan te weinig vezels eten of te weinig drinken. Een van de grootste oorzaken van obstipatie is ophoudgedrag. Eén keer een harde, grote, pijnlijk drol kan al zorgen voor angst voor het poepen, waarna een kind is een vicieuze cirkel raakt. Wel is het, ongeacht de oorzaak van obstipatie, aan te raden om het kind voldoende vezels te laten eten en voldoende te laten drinken.

Hoe lang moet laxantia gebruikt worden?

Belangrijk is dat laxerende medicatie in een goede dosering en voldoende lang gegeven moet worden, tenminste 3 tot 6 maanden. De laxerende medicatie wordt bij aanvang hoog gedoseerd, Hiermee wordt de dikke darm leeggemaakt. Hiermee wordt ook de vicieuze cirkel doorbroken waar het kind vaak in zit (verstopping – pijn bij het poepen – angst om te gaan poepen – ontlasting ophouden – ontlasting wordt harder – verstopping wordt ernstiger – etc, etc). Langzaam wordt de dosering dan weer aangepast zodat de ontlasting met een regelmatige frequentie komt (min. 3 keer per week) en een normale consistentie krijgt (nr. 4 of 5) en het broekpoepen achterwege blijft. Na een minimaal drie maanden klachtenvrije periode kan de medicatie stap voor stap worden afgebouwd. Dit gebeurt in overleg met de urotherapeut of kinderarts van het ziekenhuis.

Wanneer uw kind last heeft van obstipatie en er een lange tijd poep heeft vastgezeten in de dikke darm, rekt de darm uit. Dit heet een uitgerekte darm. Het duurt een hele poos voordat deze uitgerekte darm weer in zijn normale formaat is. In die tijd is het lastig om aandrang te voelen en kunnen er poepongelukjes zijn. Het is daarom belangrijk om de medicatie dagelijks te blijven geven. Bij het starten van laxantia bij obstipatie is er in het begin sprake van overloopdiarree. Ontlasting loopt langs de harde ontlasting die vastzit in de dikke darm. Ondanks dat de ontlasting dun is, is het van belang om de laxantia te blijven geven. Deze werkt dan in op de harde ontlasting die vast zit.

Maakt laxantia de darm lui?

Laxantia in de vorm van poeders (Macrogol 4000, Forlax (Jr.) en Movicolon (Jr.) maken de dikke darm niet lui. De poeders (niet oplosbare vezels) zorgen ervoor dat de ze als een soort spons werken in de dikke darm en vocht opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht.

Hoe vaak moet een kind poepen?

Alles tussen 3x per week tot 3x per dag is normaal voor een kind. Zolang het kind hierbij geen klachten heeft, zoals buikpijn of -krampen, poep- en/of plasongelukjes, persen, pijn bij het poepen of olifantendrollen. Poept uw kind bijv. 5x per week, maar is de ontlasting pijnlijk en is er verlies van ontlasting, dan is het verstandig hiermee naar de (huis)arts te gaan.