Archieven

Kunnen kinderen met een beperking ook zindelijk worden?

Wat niet iedereen weet is dat bijna alle kinderen zindelijk kunnen worden. Kinderen met een beperking kunnen meestal op dezelfde manier trainen als andere kinderen. Kinderen met een beperking kunnen niet altijd vertellen wat ze denken of voelen, als ouders kun je daarom vertrouwen op ‘signalen’ (zoals bijvoorbeeld 1,5 – 2 uur droog kunnen blijven) om te starten met oefenen. Kinderen met een beperking zijn wel vaak iets ouder voor de ‘signalen’ komen dat ze klaar zijn voor een zindelijkheidstraining. Daarnaast hebben zij vaak meer tijd en herhaling nodig om te leren poepen en plassen op het potje. Lees verder…

Wat kun je als ouders doen om je kind te helpen bij het leren poepen en plassen op het potje?

Als ouder kun je je kind helpen de stap naar het potje te maken, door het kind te prijzen en te belonen. Voordat je echt start met trainen kun je hier al mee beginnen. Dit doe je door bijvoorbeeld complimenten te geven voor het handen wassen, zelf de broek aan doen of bijvoorbeeld zelf de luier weggooien. Jonge kinderen reageren het best op beloningen die ze direct krijgen. Zoals een sticker, een spelletje doen of bijvoorbeeld een mooie kraal, waarmee ze, als ze er meer verdienen, een mooie ketting kunnen maken.

Wat is de beste leeftijd om te starten met een zindelijkheidstraining?

Zindelijk worden leert het ene kind sneller dan het andere kind, maar de meeste kinderen kunnen tussen 1,5 en 3 jaar leren plassen en poepen op het potje of op de wc. 
Als ouders ken je je kind het best. Onthoud dat en begin niet aan een zindelijkheidstraining omdat je vriendin zegt dat je dat moet doen. Kies ook binnen je gezin een goede tijd om te starten met een zindelijkheidstraining, zodat je er voldoende tijd en aandacht aan kunt besteden. Als je binnenkort gaat verhuizen, op vakantie gaat of een baby krijgt, is het misschien niet het goede moment om te starten met trainen.