Zindelijkheidstips voor Kinderen met een beperking

Kinderen met een beperking

Wat niet iedereen weet is dat bijna alle kinderen zindelijk kunnen worden. Kinderen met een beperking kunnen meestal op dezelfde manier trainen als andere kinderen. Kinderen met een beperking kunnen niet altijd vertellen wat ze denken of voelen, als ouders kun je daarom vertrouwen op ‘signalen’ (zoals bijvoorbeeld 1.5-2 uur droog kunnen blijven) om te starten met oefenen. Kinderen met een beperking zijn wel vaak iets ouder voor de ‘signalen komen dat ze klaar zijn voor een zindelijkheidstraining. Daarnaast hebben zij vaak meer tijd en herhaling nodig om te leren poepen en plassen op het potje. Het bijhouden wanneer het kind poept en plast geeft je als ouders inzicht en kan helpen een structuur op te bouwen van vaste momenten, waarop het kind op het potje gaat.

Zindelijkheidstips voor Kinderen met een beperking

Wat niet iedereen weet is dat bijna alle kinderen zindelijk kunnen worden. Kinderen met een beperking kunnen meestal op dezelfde manier trainen als andere kinderen

Waar moet je rekening mee houden:

  • Kinderen met een beperking kunnen niet altijd vertellen wat ze denken of voelen, als ouders kun je daarom vertrouwen op ‘signalen’ (zoals bijvoorbeeld 1.5-2 uur droog kunnen blijven) om te starten met oefenen. Kinderen met een beperking zijn wel vaak iets ouder voor de ‘signalen komen dat ze klaar zijn voor een zindelijkheidstraining. Daarnaast hebben zij vaak meer tijd en herhaling nodig om te leren poepen en plassen op het potje. Het bijhouden wanneer het kind poept en plast geeft je als ouders inzicht en kan helpen een structuur op te bouwen van vaste momenten, waarop het kind op het potje gaat.
  • Het is belangrijk dat het kind ontspannen op het potje of de wc kan zitten. Als je gaat oefenen op de wc zorg dan voor een voetenbankje en (indien nodig) een wc-bril verkleiner. Tips van een ergo therapeut, over welke aanpassingen nodig zijn voor het kind om comfortabele en veilig op het toilet te zitten kunnen nodig zijn. Daarnaast kan een kinderbekkenbodemfysiotherapeut, gericht met het kind op de wc oefenen.