D19 Algemene info Fysio en Uro

Bekken(bodem)klachten bij kinderen

Meestal verloopt het zindelijkheidsproces vanzelfsprekend. Soms ontstaan er moeilijkheden of duurt het proces langer dan verwacht. Ook kinderen ouder dan 6 jaar kunnen last hebben van plas- en poepproblemen. Plas- en poepproblemen kunnen veroorzaakt worden door verkeerd gebruik van spieren waardoor kinderen pijn en problemen kunnen krijgen met het vullen/legen van de blaas/endeldarm met kans op verlies van urine/ontlasting.

Een gespecialiseerde fysiotherapeut behandeld kinderen (3-18 jaar) met plas- en poepproblemen, bedplassen en bekkenpijn.

Oorzaak

De oorzaak van het niet goed kunnen ophouden van je poep of plas kan heel erg verschillen. Soms werken de sluitspieren voor het plassen en poepen niet goed. Soms werken de blaas en de darmen niet goed. Soms zit het probleem in dingen die er om je heen gebeuren. Het kan zijn dat je het op school heel erg moeilijk vindt, of dat er thuis spanningen zijn tussen je ouders, een scheiding bijvoorbeeld of een ernstig ziek familielid. Soms ben je zelf ziek, waardoor het niet goed lukt om droog en schoon te blijven.

Angst en stress zorgt voor meer spanning in je spieren en dus ook in je plas- en poepspieren. Die kunnen daardoor wat minder goed werken, waardoor je buikpijn, pijn bij poepen en plassen kunt krijgen of plas en poep kunt verliezen.

Bij kinderen met problemen bij plassen en poepen werken de bekkenbodemspieren vaak niet op de goede manier. Hierdoor kun je last krijgen van steeds terugkerende blaasontstekingen en plas- en poepongelukjes.

Bij het plassen en poepen spelen de spieren onder in het bekken een belangrijke rol. Deze spieren heten de bekkenbodemspieren. Het bekken is een bot dat je kunt voelen aan de zijkant (bij je heupen), de achterkant (onderaan je rug) en aan de voorkant (onderaan je buik). In het bekken zit aan de voorkant je blaas waar plas in zit en aan de achterkant je endeldarm voor je poep.

Aan de buitenkant van het bekken zitten de buikspieren, rugspieren en beenspieren vast. Deze spieren werken samen met de bekkenbodemspieren. Spieren gebruik je tijdens bewegen. De spieren rond het bekken gebruik je de hele dag bij zitten, staan, lopen, spelen en sporten. Alleen als je ligt, hoeven deze spieren niet te werken.

Ontspannen en aanspannen

Meestal zijn de bekkenbodemspieren ontspannen. Bij het ophouden van plas en poep moeten deze spieren kunnen aanspannen. Tijdens het plassen en poepen moeten ze helemaal kunnen ontspannen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je leren hoe je de bekkenbodemspieren op een goede manier kunt gebruiken.

De eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak gaat een gespecialiseerde fysiotherapeut vragen stellen over de algemene ontwikkeling, het dagelijks functioneren, plassen, poepen, eten, drinken, toiletgedrag en toilethouding. Op speelse wijze wordt gekeken naar de algemene motoriek en het gebruik van adem, buik-, bekken- en bekkenbodemspieren. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van echografie.

Na de intake en het onderzoek wordt bepaald of fysiotherapie kan helpen. Er wordt samen met ouders/verzorgenden en het kind een behandelplan gemaakt. Een gespecialiseerde fysiotherapeut is gespecialiseerd in het creëren van een gunstig pedagogisch klimaat waarbij de ouders/verzorgers zich gehoord en gesteund voelen en waarbij het kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Behandeling
In de behandeling wordt tijd en aandacht besteed aan uitleg zodat ouders/verzorgenden en het kind begrijpen wat er aan de hand is en hoe de problemen mogelijk ontstaan zijn of wat de oorzaak is. Je krijgt adviezen en oefeningen om van eventuele pijn af te komen en om ervoor te zorgen dat plassen en poepen beter kan gaan. Met de echo kunnen veranderingen/verbeteringen inzichtelijk worden gemaakt.