C09 Betrokken volwassenen

NVCK is er voor
jou en je kind!
Ontdek waarom...

Betrokken volwassenen

Plas- en/of poepproblemen zijn erg vervelend. Voor het kind/tiener zelf, maar ook voor de ouder(s)/verzorger(s) en de sociale omgeving. Het kan onzekerheid geven, schaamte, frustratie, ontwijkgedrag etc. Als ouder/verzorger krijg je waarschijnlijk geregeld (ongevraagd) advies van andere ouders, grootouders, leerkrachten etc. En iedereen geeft een ander advies; je moet het negeren, belonen, straffen en noem maar op. Waarschijnlijk heb je al deze methoden al wel toegepast.

Wij hopen u met de informatie een stapje de goede kant op te kunnen helpen. Schroom niet om hulp te vragen mocht je naar aanleiding van alle informatie/tips en trucs op deze website niet verder komen.

Incontinentie van urine overdag

De kennis over de diagnose en behandeling van kinderen met urine-incontinentie heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger dacht men dat kinderen alleen in hun broek plasten onder invloed van gedrag. Kinderen die overdag nat zijn, hebben in bijna alle gevallen een functionele stoornis van de lagere urinewegen. Door de problematiek goed in kaart te brengen, kan de juiste oorzaak worden vastgesteld. Om uit te leggen waarom je kind problemen heeft met incontinentie, helpt het om te begrijpen hoe de blaas werkt.

Plasdagboek en Poepdagboek

Om een goed beeld van de vochtintake en het plasgedrag te krijgen, is het belangrijk  om gedurende 2x24 uur te registreren hoeveel er gedronken wordt en hoeveel er geplast wordt. Dit kun je het best doen op een dag dat je niet weg hoeft. Download hier het Plasdagboek (PDF formaat 100KB).

Het Poepdagboek dient gedurende 2 weken bijgehouden te worden. Download hier het Poepdagboek (PDF formaat 240 KB). Inclusief de Bristol Stool Form Scale.

Oorzaken urine-incontinentie overdag

Obstipatie
Obstipatie kan de oorzaak zijn van urine-incontinentie overdag. Dit komt omdat een darm die vol ontlasting zit tegen de blaas drukt. Hierdoor voelt je kind de drang om vaak te plassen en moet het veel kleine beetjes plassen.

Een urineweginfectie
Een urineweginfectie kan ook overdag incontinentie veroorzaken. Een blaasontsteking kan ervoor zorgen dat de plas van het kind stinkt of troebeler is dan normaal en kan steken als het naar buiten komt. Andere tekenen van een urineweginfectie zijn buikpijn, koorts of zich ziek voelen.

Sommige kinderen hebben geen van deze symptomen en hebben gewoon een natte broek. Raadpleeg uw huisarts voor een urinetest om te controleren of uw kind een urineweginfectie heeft.

Overactieve blaas
Hierbij heeft het kind het gevoel dat het heel vaak moet plassen en ervaart het kind een imperatieve aandrang.

Dysfunctional voiding
Bij dysfunctional voiding plast het kind op de verkeerde manier, bijvoorbeeld doordat het kind meeperst tijdens het plassen. Kinderen plassen hierdoor hun blaas niet goed leeg en hebben regelmatig een urineweginfectie.

Hypoactieve blaas
Door lange tijd op de verkeerde manier te plassen, kan een hypo-actieve blaas ontstaan. Kinderen met een hypo-actieve blaas voelen niet hoe vol hun blaas is.

Incontinentie door uitstel
Sommige kinderen zijn af en toe nat, terwijl lichamelijk alles normaal werkt. Ze kunnen goed plassen, voelen aandrang, maar plassen soms in hun broek.

Een kind met incontinentie overdag kan behandeld worden met urotherapie.

Urotherapie is een gedragstherapeutische behandeling, soms gecombineerd met biofeedback en/of specifieke fysiotherapeutische of psychologische begeleiding. Urotherapie wordt gegeven aan kinderen vanaf 6 jaar.

Hoe werkt de blaas?

Iedereen wordt geboren met twee nieren. Nieren filteren bloed en produceren een afvalproduct - plas. Lange dunne buizen die urineleiders worden genoemd, brengen de plas naar de blaas waar het wordt opgeslagen.

Als de blaas gevuld is, geeft hij een signaal naar de hersenen. Als het kind naar het toilet gaat, opent  de sluitspier zich en wordt de blaas geleegd.

Je kunt plas ophouden met de bekkenbodemspier.